4314 MINIME

4314 MINIME

235 x 424 mm, Diasec with walnut frame, edition of 18 (2023)

*

De 500mm f/8 Reflex-NIKKOR-C is ontworpen op basis van een principe dat in de jaren dertig van de vorige eeuw door de Rus Dmitri Maksutov werd ontwikkeld voor astronomische telescopen. Het licht dat door de voorkant van de lens binnen komt, kaatst via twee spiegels in de lens heen en weer voordat het de sensor van de camera bereikt. Hierdoor past een brandpuntsafstand van 500 millimeter in een lens met een lengte van slechts 20cm. Aan de voorkant van de lens is in het midden van het glas de achterkant van de voorste spiegel te zien. Onscherpe lichtvlekjes worden daardoor weergegeven als donuts.

De lens is gebouwd van 1968 tot 1983 en dus minimaal veertig jaar oud. Ik nam hem deze zomer mee (terug) naar mijn favoriete hotel in Japan, in de hoop gedetailleerde vogelvlucht landschappen te kunnen fotograferen. Het is echter een onmogelijke, nauwelijks scherp te krijgen lens. Zelfs bij genoeg licht lijkt het beeld wollig te blijven. Bij toeval ontdekte ik echter ‘s nachts dat een belichtingstijd van meer dan tien seconden, vanaf statief, gestoken scherpe beelden oplevert. Het net van wapening draadjes in het rechter glasvlak wordt ruimtelijk met een prachtige melkweg aan eveneens scherpe donuts tot aan de horizon.

De 500mm telelens heeft een kleine beeldhoek dus ik moest meer dan tweehonderd keer belichten om de scene te scannen. De afgelopen weken heb ik in mijn studio de foto’s aaneengeregen tot een bijna drie meter breed fotowerk.

Van dit grote werk is nu ook een kleine versie, de MINIME, beschikbaar.

Previous
Previous

portable windows

Next
Next

VANGEROW on CATAWIKI